Achter'n Bos

Hoe is manege Achter'n Bos ontstaan

In april 1990 is het idee ontstaan een paarden, pony en men manege te Rijssen beginnen. Wij, Herman en Tineke ter Harmsel, woonden toen nog aan de Leyerweerdsdijk 14 waar we 10 boxen en een buiten rijbaan hadden. Deze werden voornamelijk door ons zelf gebruikt.
Herman gaf in die tijd al veel privélessen in paard en pony rijden. In de loop der tijd werden dat er steeds meer en de stap naar het geven van goepslessen paard en pony rijlessen was logisch.
Dit ging zo goed dat we al snel op zoek moesten naar een andere locatie. Gelukkig kwam de huidige locatie aan de Leyerweerdsdijk 11 te koop. In april 1993 zijn we verhuisd. Er moest nog veel meer aan gedaan worden om het als een volwaardig paarden, pony en men manege te kunnen gebruiken en op 28 december 1993 was er dan eindelijk de officiële opening. Vanaf die datum zijn we alleen maar verder gegroeid...

En nu? Op dit moment zijn we een grote paarden, pony, men manege met een actieve rijvereniging én een actieve menvereniging / mensportvereniging, Er worden lessen gegeven in de volgende disciplines:

 • dressuur
 • springen
 • mennen

Meer informatie over de lessen vindt u hier

Dit kan natuurlijk niet in één rijhal. Daarom is er in 2005 een tweede bijgebouwd. Daarmee is de manege flink gegroeid en bestaat op dit moment uit het volgende:

 • Stalling voor ongeveer 95 paarden en pony's
 • Rijhal van 20 x 40 meter
 • Rijhal van 25 x 60 meter
 • Buiten rijbaan van 25 x 60 meter
 • Menplaat
 • Vast opgestelde men hindernissen, 4 in totaal
 • Stapmolen voor 6 paarden
 • Feestzaal voor ongeveer 65 personen inclusief vaste bar en professionele keuken

Wij zijn aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruiter Sport centra en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. We vinden de veiligheid van pony's, paarden en mensen op de manege erg belangrijk en proberen het ook steeds veiliger te maken. De stichting Veilige Paardensport heeft ons daarvoor 4 sterren toegekend.

Het paarden, pony, mensport, team

Zo'n bedrijf kan natuurlijk niet zonder een aantal vaste medewerkers. De dagelijkse leiding is nog steeds in handen van Herman en Tineke ter Harmsel. Zij worden daarin bijgestaan door Antonie, Marleen, Arjanne, Monique en Miquell, die de lessen en de paarden verzorgen. 
Naast de vaste medewerkers zijn er natuurlijk veel vrijwilligers die een helpende hand toesteken. Bijzonder is dat een aantal van hen verstandelijk gehandicapt zijn. Zij werken op de manege in het kader van het 'zorgboerderij' project. Dit project zorgt er voor dat deze mensen een zinvolle dagtaak hebben. Het contact met dieren is daarbij erg belangrijk, want de meeste dieren voelen instinctief aan dat ze voorzichtig moeten zijn. Meer informatie over zorgboeren vindt u op hun website.