Omgang met paarden en pony's

Hoe reageert een paard of pony?

Het paard en een pony is een kuddedier. Hij leeft van nature in een hechte groep op grote grasvlaktes. Omdat ze in groepen leven, hebben paarden ook een kudde-instinct. Als één paard van de groep vlucht, gaat de rest zonder nadenken mee. Pas na een tijdje kijken ze wat er aan de hand was.

Het paard is ook een vluchtdier. Als hij iets hoort, ruikt of ziet wat beangstigend is, zal hij eerst wegrennen. Daarna kijkt hij pas wat er aan de hand was. De kracht van het paard is zijn snelheid. Hij probeert altijd naar een geruststellende plaats te rennen, bijvoorbeeld naar zijn stal of andere paarden.

Het paard is een gewoontedier. Bij het werken met een paard zul je hierdoor altijd in patronen moeten werken. Een paard leert door oefeningen te herhalen. Beloon altijd goed gedrag. Een paard heeft een sterk geheugen; een slechte ervaring zal hij dan ook niet snel vergeten.

Zintuigen

Paarden beleven de wereld niet zoals de mens. Een paard ruikt en hoort veel beter dan wij en maakt ook meer gebruik van deze zintuigen. Hij kan zijn oren naar het geluid draaien. Een paard kan schrikken van een geluid dat wij, mensen, niet eens gehoord hebben. Doordat de ogen van een paard aan de zijkant in het hoofd geplaatst zijn, kan een paard een groot gedeelte achter zich zien. Ga er echter nooit van uit dat hij je wel gezien zal hebben. Laat altijd door praten aan hem weten dat je er bent.
De neus, lippen en vooral de flanken van een paard zijn erg gevoelig. Wees voorzichtig als je hier borstelt.

Lichaamstaal

Een paard praat via zijn lichaam. Door de stand van zijn hoofd, benen, staart en vooral van zijn oren laat het paard weten hoe hij zich voelt. Wij, mensen, moeten de taal van het paard leren te begrijpen. Kijk veel naar paarden, luister naar de instructeur en lees een boek over het gedrag van paarden.
Als het paard er helder uitziet, zijn oren recht naar voren heeft en zijn neusvleugels opzet, kan hij iets interessants of beangstigends zien. Let dan goed op, een vluchtreactie zit dan in een klein hoekje.
Heeft het paard zijn oren plat in zijn nek, een verwrongen neus en zwiept hij met zijn staart, ga dan aan de kant. Hij is boos en de kans dat hij zal bijten of slaan is groot.
Net als ieder mens heeft elk paard zijn eigen karakter. Hier moet je mee leren omgaan: oefening baart kunst!

Omgaan met je paard of pony

Laten weten dat je er bent

Laat altijd weten aan je paard dat je er bent. Praat tegen hem als je hem benadert. Stel hem gerust door een klopje op zijn hals. Zo weet je paard dat je er bent en zal hij niet van je schrikken.
Zeker in de box moet je goed op zijn lichaamstaal blijven letten. Omdat hij daar niet kan vluchten, zal hij bij angst kunnen bijten of slaan.

Je paard leiden

Als je je paard uit zijn box wilt halen, heb je een halster en een touw nodig. Zorg dat je aan de linkerzijde van het paard staat. Een zachte druk en zelf gaan lopen is vaak al voldoende om je paard mee te laten lopen. Sla nooit het touw om je hand heen: als het paard vlucht, kun je je hand breken. Zorg dat jij degene bent die bepaalt waar jullie heen gaan, niet het paard.

Je paard vastzetten

Een paard dat wordt vastgezet, kan niet vluchten. Het zal zichzelf dan verdedigen door te slaan met de achterbenen. Hij kan zich bij angst ook lostrekken door aan het touw te gaan hangen. Daarom is het van belang dat je een 'paardenknoop' gebruikt om het paard vast te zetten. Deze kun je in één keer lostrekken. Weet je niet hoe je een paardenknoop moet maken? Vraag het dan aan je instructrice.

Zet je paard vast aan een stevige buis en nooit aan een boxdeur. Deze kan naar het paard toe komen, waardoor hij vreselijk kan schrikken.

Ben je nog niet zo zeker van jezelf, vraag dan om hulp. Er is altijd wel iemand op stal die je kan helpen.